ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

GUVERNUL ROMANIEI
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU
PROTECTIA CONSUMATORULUI

Telefonul consumatorilor
0219551

8 sugestii de care puteți ține cont pentru a cumpăra produse sigure on-line


Produse din toată lumea care ne sunt aduse la ușă – acesta este avantajul cumpărăturilor on-line.
Cum rămâne însă cu siguranța produselor pe care le cumpărăm?
În calitate de consumatori, avem dreptul de a ne aștepta ca produsele care ne sunt livrate să nu ne pună în pericol.

De aceea, există norme și mecanisme de siguranță care trebuie respectate înainte ca un produs să ajungă la consumatori.
Autoritățile naționale competente din țările UE iau măsuri pentru a garanta că produsele comercializate sunt sigure.
Există însă și câteva lucruri pe care le putem face singuri. 

Iată 8 sugestii de care puteți ține cont pentru a cumpăra produse SIGURE on-line.
 
Aflați de la cine cumpărați
Când mergeți la magazin, știți că puteți returna produsele dacă apare o problemă de siguranță. În cazul cumpărăturilor on-line, ați ști pe cine să contactați? Cu cât aveți mai multe informații despre producător, importator sau vânzător, cu atât mai bine. Dacă informațiile de contact sunt vizibile, știți cu cine să luați legătura, dacă apare vreo problemă.
Nu cumpărați produse incluse pe lista Sistemului de alertă rapidă
Comisia Europeană elaborează o listă a produselor periculoase identificate pe teritoriul UE. Aceste informații sunt colectate în Sistemul de alertă rapidă. Aflați cum funcționează sistemul și informați-vă cu privire la produsele pe care ar trebui să le evitați. Puteți accesa și site-ul OCDE privind produsele retrase de pe piețele din întreaga lume.
Cumpărați o jucărie? Verificați avertismentele privind siguranța
Informațiile disponibile on-line nu oferă întotdeauna avertismente clare în materie de siguranță. Verificați cu atenție fotografiile sau ilustrațiile produsului. De exemplu, jucăriile nerecomandate copiilor mai mici de 3 ani ar trebui să conțină un avertisment sub forma unei pictograme. Pentru mai multe sugestii privind siguranța jucăriilor, faceți clic aici. Informațiile disponibile on-line nu oferă întotdeauna avertismente clare în materie de siguranță. Verificați cu atenție fotografiile sau ilustrațiile produsului. De exemplu, jucăriile nerecomandate copiilor mai mici de 3 ani ar trebui să conțină un avertisment sub forma unei pictograme. Pentru mai multe sugestii privind siguranța jucăriilor, faceți clic aici.


 
Citiți instrucțiunile în materie de siguranță pentru a lua cele mai bune decizii
Citiți instrucțiunile furnizate on-line. Aflați cum puteți utiliza un produs în condiții de siguranță. De exemplu, eticheta unui scaun pentru bicicletă ar trebui să indice greutatea sau vârsta minimă a copilului pentru care a fost conceput. Dacă nu sunteți sigur că un produs este adecvat scopului, întrebați vânzătorul sau administratorul site-ului.
Citiți comentariile despre produs/site
Citiți comentariile despre produs pentru a afla dacă au fost semnalate probleme de siguranță. Nu uitați însă că printre comentariile autentice se pot strecura și unele false. Pot exista și comentarii referitoare la site, ceea ce vă permite să aflați dacă au fost probleme cu vânzătorul respectiv.
V-ați confruntat cu o problemă de siguranță? Semnalați-o!
Dacă întâmpinați o problemă cu un produs, informați-l pe vânzător și contactați autoritatea relevantă din țara dumneavoastră. Scrieți și un comentariu pentru a-i alerta pe alți potențiali cumpărători. Îi veți ajuta să ia decizia potrivită!


 
Luați în calcul înregistrarea produsului pe lângă fabricant
Dacă există această opțiune, înregistrați-vă produsul pe site-ul fabricantului. Astfel veți primi imediat notificări privind produsele retrase, actualizările de software sau aspectele în materie de siguranță.
Informați-vă în legătură cu produsele nesigure
Abonați-vă la serviciul de raportare al Sistemului de alertă rapidă pentru a primi săptămânal notificări privind cele mai recente produse catalogate drept periculoase, precum și noile riscuri și tendințe. Puteți să personalizați alertele, specificând tipul de produs, marca, țara de origine etc. Pentru a vă abona, faceți clic aici.