ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

GUVERNUL ROMANIEI
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU
PROTECTIA CONSUMATORULUI

Telefonul consumatorilor
0219551

Operatorii economici din Giurgiu verificati de comisarii ANPC

14-09-2019


”Evaluarea activitatii fiecarui comisariat este esentiala pentru abordarea unitara de care am vorbit inca de la inceputul mandatului. Fermitatea in actiunile de control este esentiala. Voi fi prezent acolo, impreuna cu Directia Generala de Control, pentru a evalua in teren produsele si serviciile puse la dispozitia consumatorilor. Este dezolant sa constat ca acolo unde comisarii nostri au activitate discutabila consumatorul este expus pericolelor.
Important este ca toti colegii sa inteleaga ca nu putem vorbi de abordari diferite. Transparenta este esentiala pentru a transmite in piata ca nu mai toleram astfel de derapaje.” – Horia - Miron Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
 
In data de 12.09.2019 comisari din cadrul CRPCR Bucuresti-Ilfov au efectuat un numar de 12 actiuni de control privind verificarea respectarii prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor pe raza Judetului Giurgiu.

Controalele efectuate au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea articolelor textile si de incaltaminte, a produselor alimentare si cosmetice. De  asemenea s-au efectuat verificari la unitatile de alimentatie publica.
 
Pentru deficientele constatate au fost aplicate 34 amenzi contraventionale in cuantum de 239.500 lei si un avertisment.

Masuri dispuse:

- au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului 485,23  kg produse alimentare, in valoare de 13.148  lei, care nu erau insotite de documente de provenienta si de eticheta de produs de unde sa rezulte principlalele elemente de identificare si caracterizare sau aveau data limita de consum depasita;
- s-a propus masura complementara de inchidere pe o perioada de pana la 6 luni pentru trei unitati de alimentatie publica;
- pentru un numar de trei unitati s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului.
 
Principalele deficientele constatate:
 
Verificarea produselor nealimentare:
 
Au fost controlati doi operatori economici. Unul dintre operatori, pe langa produse alimentare, comercializa si produse nealimentare. Au fost identificate pe piata un numar de 2092 produse nealimentare (produse textile, articole de incaltaminte, posete, jucarii si produse cosmetice), in valoare de 20.639 lei, la care s-au constatat deficiente de informare a consumatorilor, respectiv la produsele textile:  lipsa traducerii in limba româna a elementelor de caracterizare, lipsa eticheta de produs in care sa fie mentionata denumirea produsului, compozitia fibroasa, instructiuni de utilizare, dimensiuni, denumire producator, eventuale contraindicatii, lipsa pictogramelor la articolele de incaltaminte, a avertismentelor de siguranta pentru produsele cosmetice si lipsa informatiilor cu privire la compozitia chimica a acestora.
Au fost identificate un numar de 157 bucati produse cosmetice, in valoare de 2.758 lei, pentru care exista suspiciunea rezonabila de contrafacere a marcii. Pentru aceste produse va fi sesizata institutia competenta pentru efectuarea de verificari, respectiv serviciul de investigare a criminalitatii economice Giurgiu, din cadrul IJP Giurgiu.

Verificarea produselor alimentare: 

Au fost verificati 5 operatori economici care comercializau produse alimentare fara a fi respectate conditiile prescrise si declarate de producatori, cat si produse ce se aflau in afara datei limita de consum sau care se vindeau vrac, neetichetate, neputandu-se identifica data durabilitatii minimale (condimente, ketchup, mustar); comercializare de preparate din carne neetichetate in totalitate si fara documente de provenienta. 

Prestarea serviciilor alimentare:  
 
La cei 6 operatori economici care  prestau servicii de alimentatie publica s-a constatat, ca prin serviciile oferite, puteau pune in pericol sanatatea consumatorilor, intrucat produsele folosite in procesul tehnologic de preparare a produselor culinare nu erau sigure deoarece nu erau insotite de etichete de produs care sa contina principalele elemente de identificare si caracterizare.
 
S-a constatat existenta in spatiul de depozitare, a unor produse cu data limita de consum depasita, utilizarea in spatiul de preparare a doua cântare fara verificare metrologica, nerespectarea conditiilor de vecinatate impuse de legislatia sanitara in vigoare. De asemenea in spatiul de depozitare existau preparate culinare neetichetate in totalitate, erau folosite spatii si conditii necorespunzatoare pentru productie, depozitare, comercializare. Nu erau asigurate conditiile igienice corespunzatoare, necesare desfasurarii activitatii, respectiv lipsa grupului sanitar pentru consumatori.
Ca urmare a deficientelor constatate a fost dispusa oprirea temporara a prestarii serviciilor pana la remedierea deficientelor, cat si oprirea definitiva a comercializarii si retragerea definitiva din circuitul consumului uman a produselor neconforme.

Biroul de presa
14.09.2019