ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

GUVERNUL ROMANIEI
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU
PROTECTIA CONSUMATORULUI

Telefonul consumatorilor
0219551

ANPC modifica reglementarile privind informarea consumatorilor

23-01-2013

ANPC modifica reglementarile privind informarea consumatorilor

Astazi 15 martie 2010, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor marcheaza Ziua mondiala a drepturilor consumatorilor prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a noilor reglementari privind informarea consumatorilor.

Astfel, Ordinul nr. 72/2010 al presedintelui ANPC, Constantin Cerbulescu, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 164/15.03.2010 privind unele masuri de informare a consumatorilor, intra in vigoare in 30 de zile de la data publicarii.

Ca noutate, conform noului ordin, operatorii economici care administreaza site-uri de vanzari, preluare de comenzi on-line si/sau publicitate la produse si/sau servicii cum ar fi comert electronic, servicii turistice, comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, sunt obligati sa includa pe prima pagina a site-ului (home page) o legatura (link) catre adresa site-ului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor - www.anpc.gov.ro - cu textul PROTECTIA CONSUMATORILOR – ANPC.

Indicarea unor numere telefonice, cu sau fara taxa, pentru apelarea de catre consumatori a unor servicii de consiliere a consumatorilor oferite de catre operatorii economici sau de alte autoritati publice nu exclude informarea prevazuta de prezentul ordin.

Pentru corecta informare a consumatorilor si pentru a le da acestora posibilitatea sa afle informatii referitoare la modul in care pot face sesizari sau reclamatii cu privire la produsele si/sau serviciile care le sunt puse la dispozitie, operatorii economici au obligatia sa afiseze:
- numarul de telefon denumit TELEFONUL CONSUMATORULUI: 0800 080 999 – linie telefonica cu apelare gratuita din reteaua Romtelecom;
- adresa si numerele de telefon/fax cu tarif normal si adresele de e-mail ale Comisariatelor Judetene pentru Protectia Consumatorilor, respectiv al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti-Ilfov;
- adresa si site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Afisarea informatiilor obligatorii, care va fi realizata prin grija operatorului economic, se face in campul vizual al consumatorului, la loc vizibil, langa casa de marcat ori langa orarul de functionare, in spatiul de comercializare sau, dupa caz, de prestare a serviciului, inclusiv a serviciilor turistice, de comercializare a pachetelor de servicii turistice sau bilete de avion.

Biroul de presa
15.03.2010