ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

GUVERNUL ROMANIEI
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU
PROTECTIA CONSUMATORULUI

Telefonul consumatorilor
0219551

Consultare publica referitoare la studiul privind limitarea ratei dobanzilor, lansata de Comisia Europeana

23-01-2013

Consultare publica referitoare la studiul privind limitarea ratei dobanzilor, lansata de Comisia Europeana

La solicitarea Comisiei Europene a fost realizat, in perioada decembrie 2009 - septembrie 2010, un studiu privind Limitarea ratei dobanzii.

Obiectivele studiului au fost:
- de a identifica diferitele tipuri de limitare a ratei dobanzii, statele membre care le aplica si motivele pentru care fac acest lucru;
- de a analiza impactul economic, financiar si social asupra diverselor parti interesate ca urmare a limitarii ratei dobanzii.

O data cu afisarea studiului pe site-ul Comisiei Europene, aceasta lanseaza si o consultare publica cu scopul de a colecta reactiile partilor interesate la rezultatele studiului. La consultarea publica sunt invitati sa raspunda cetateni, organizatii si autoritati publice.

Studiul ofera un inventar privind limitarile ratei dobanzii in statele membre ale UE si detalii despre mecanismele si nivelurile la care sunt stabilite plafoanele ratei dobanzii in aceste tari. In acest scop, se foloseste o definitie larga a limitarii ratei dobanzi, care se refera la toate normele legale care limiteaza, in mod direct  sau indirect, pretul contractelor de credit.
Studiul prezinta, de asemenea, implicatiile pe care limitarea ratei dobanzii, prin acte normative, le poate avea asupra  concurentei, a bunastarii sociale si economice.
Studiul ofera o privire de ansamblu asupra creditelor pentru consumatori, in cele 27 de state membre, si informatii mai detaliate din 6 tari (Germania, Franta, Olanda, Polonia, Suedia si Regatul Unit al Marii Britanii) in care, la sfarsitul lui 2008, creditele pentru consumatori acopereau 2/3 din volumul total de credite de consum din UE.

Consultarea publica si studiul pot fi accesate la link-ul http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2011/interest_rate_restrictions_en.htm.

Partile interesate sunt invitate sa trimita raspunsurile la intrebarile ridicate in chestionar pana la 22 martie 2011 la  adresele de e-mail markt-retail-consultation@ec.europa.eu.
Rezultatele studiului, precum si comentariile primite in cursul acestei consultari, vor fi luate in considerare de catre serviciile Comisiei la elaborarea unei pozitii viitoare cu privire la limitarea ratei dobanzii.