ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

GUVERNUL ROMANIEI
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU
PROTECTIA CONSUMATORULUI

Telefonul consumatorilor
0219551

Consultare publica privind Cartea Verde „Catre o piata integrata europeana a platilor prin card, internet sau dispozitiv mobil”

23-01-2013

Comisia Europeana a publicat o Carte Verde „Catre o piata integrata europeana a platilor prin card, internet sau dispozitiv mobil”.

Cartea Verde se refera la trei tipuri de plati electronice cu amanuntul:

  • plati prin card: se refera la platile facute cu ajutorul cardului de debit sau de credit la punctul de vanzare sau la distanta (ex: prin internet sau la telefon prin comunicare vocala);
  • plati prin internet: se refera la platile on-line cu carduri de plata, plati bancare on-line sau prin intermediul furnizorilor de servicii de plata electronice;
  • plati prin dispozitiv mobil: se refera la platile efectuate cu ajutorul unui dispozitiv mobil.Acestea ar putea fi ori plati la distanta, de exemplu plati prin internet sau pe baza de SMS ori plati la punctul de vanzare, utilizand tehnologii de tip NFC (Near Fields Communications) care impun telefoane echipate special si cititoare.

De retinut ca cele trei categorii nu sunt strict separate iar linia de demarcatie nu este clara.De exemplu o plata pe internet facuta cu un telefon tip smartphone utilizand un card de plata va intra sub incidenta tuturor celor trei categorii de mai sus.

Cel mai des folosite sunt platile prin card dar platile prin internet si cele prin dispozitiv mobil cunosc o dezvoltare rapida.

Scopul acestei Carti Verzi este de a identifica obstacolele în calea unei integrari rapide a pietei europene a platii prin carduri, internet sau dispozitive mobile si a identifica cea mai buna cale pentru grabirea integrarii.

Totusi doua instrumente de plata de baza respectiv transferurile bancare si debitul direct nu sunt supuse dezbaterii în aceasta Carte Verde întrucat constituie subiectul unei propuneri a Comisiei în contextul Zonei Unice de Plati în euro (SEPA- Single Euro Payments Area). Platile electronice în Europa sunt în mod curent bazate pe diferite solutii si standarde tehnice nationale.

Au fost dezvoltate standarde comune pan-europene dar doar pentru transferuri de credite si debitul direct, nu si pentru plati prin carduri, internet sau dispozitive mobile.

Pentru consumatori o integrare a pietei ar însemna crearea unei Piete Unice a Platilor, ceea ce ar permite utilizarea acelorasi mijloace de plata sigure, eficiente si inovative acasa, în strainatate sau pentru plati transfrontaliere.

Comisia Europeana asteapta ca toate partile interesate sa transmita punctele de vedere referitoare la aceasta Carte Verde pana pe 11 aprilie 2012. Aceste contributii vor fi publicate pe un site special al Comisiei, se va organiza apoi o audiere publica cu partile interesate iar pe baza rezultatelor Comisia va anunta urmatorii pasi în trimestrul II al anului 2012. Propunerile, dupa caz, vor fi adoptate în trimestrul IV al 2012 sau primul trimestru din 2013.

Pentru mai multe informatii va rugam accesati link-ul.