GUVERNUL ROMÂNIEI
AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU
PROTECȚIA CONSUMATORILOR

Telefonul consumatorului
0219551

Tariful către acest număr de apel va fi considerat apel cu tarif normal conform rețelei și tipului de abonament al inițiatorului
GUVERNUL ROMÂNIEI
AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU
PROTECȚIA CONSUMATORILOR

Telefonul consumatorului
0219551

Tariful către acest număr de apel va fi considerat apel cu tarif normal conform rețelei și tipului de abonament al inițiatorului

Salutare, eu sunt Diana un sistem interactiv Ai aflat ce este SAL ? reprezintă un mecanism alternativ sistemului judiciar, prin care consumatorilor li se oferă posibilitatea de soluţionare a litigiilor pe care le pot avea cu comerciant. Astfel, reclamațiile împotriva comercianților sunt prezentate voluntar de către consumatori, urmând a fi soluționate într-un mod independent, imparțial, transparent, rapid și echitabil. În vederea soluționării litigiului, Direcția SAL derulează mecanismul de propunere a unei soluții părților, mecanism conform căruia, în cazul în care doar una dintre părți acceptă soluția propusă, rezultatul procedurii nu este obligatoriu. În cazul în care comerciantul nu acceptă soluția propusă, Direcția SAL informează consumatorul, prin încheiere, despre căile de atac administrative, respectiv judiciare la care poate recurge pentru soluționarea litigiului.

Procedura SAL finalizată cu propunerea unei soluţii, denumită în continuare “Procedură” este facultativă pentru părţi. Procedura este gratuită.

Direcția SAL derulează proceduri de soluţionare extrajudiciară a litigiilor naţionale şi transfrontaliere izvorâte din contractele de vânzări sau din contractele de prestări de servicii încheiate între un comerciant care desfăşoară activităţi în România şi un consumator rezident în Uniunea Europeană.
(Consumatorii au posibilitatea de a se retrage din procedură în orice moment dacă nu sunt
satisfăcuţi de funcţionarea sau de modul de desfăşurare a acesteia, fiind informaţi despre acest drept înaintea începerii Procedurii.

Înainte de a accepta soluţia propusă, părţile sunt informate cu privire la:
a) posibilitatea de a alege dacă acceptă sau nu soluţia propusă;
b) faptul că implicarea în Procedură nu exclude posibilitatea de a cere despăgubiri printr-o procedură
judiciară;
c) faptul că soluţia propusă poate fi diferită de un rezultat stabilit de către o instanţă care aplică
dispoziţiile legale în vigoare;
d) consecinţele juridice ale acceptării unei astfel de soluţii.

Părţile sunt informate că nu sunt obligate să recurgă la un avocat sau la un consilier juridic, dar pot apela la consultanţă independentă sau pot fi reprezentate sau asistate de o parte terţă sau de reprezentanţi ai asociaţiilor de consumatori în orice etapă a Procedurii.

PENTRU MAI MULTE INFORMATII CITITI PROCEDURA SAL : PROCEDURA SAL

1Pasul 1 - Informatii Consumator
2Pasul 2 - Date despre Comerciant
3Pasul 3 - Alte informatii importante

Datele dvs. de contact

Sari la conținut