Tariful către acest număr de apel va fi considerat apel cu tarif normal conform rețelei și tipului de abonament al inițiatorului

[weglot_switcher]

RAPEX

Sistemul de alertă rapidă RAPEX

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și Statele Membre ale Uniunii Europene. Sistemul a fost înființat în baza art. 12 al directivei privind securitatea generală a produselor.

Sistemul acoperă produsele destinate consumatorilor ca de exemplu: textile, aparate electrocasnice, mobilă, cosmetice, jucarii, etc. Sunt exceptate alimentele, produsele farmaceutice, hrana pentru animale.

Sistemul consta într-o aplicație situată pe Internet care este utilizată ca instrument de comunicare atât pentru statele membre ce utilizează aplicația pentru a pregati și transmite notificari și reacții prin sistem, cât și de toate persoanele interesate, într-o secțiune publică destinată acestui scop.

ANPC este punctul național de contact din România, pentru sistemul Rapex.

Produsele nealimentare periculoase depistate pe piața Uniunii Europene se găsesc pe site-ul Comisiei Europene la adresa https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.listNotifications

Semnalări RAPEX

În fiecare zi, consumatorii europeni cumpără milioane de produse, plecând de la premisa că acestea sunt sigure.

Comisia Europeană colaborează cu diverși producători, importatori, distribuitori, experți și cu 31 de autorități naționale pentru a se asigura că produsele periculoase sunt detectate și raportate rapid în sistemul european de alertă rapidă.

În fiecare săptămână, este publicată pe internet o listă cu produsele periculoase detectate.

Oricine poate consulta acest site și poate verifica ce produse nu ar trebui să fie puse în vânzare.

Bulevardul Aviatorilor nr. 72, sector 1, București

Program: Luni – Joi: 08:00 – 16:30 | Vineri: 08:00 – 14:00


Copyright © 2023 | Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

Sari la conținut