GUVERNUL ROMÂNIEI
AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU
PROTECȚIA CONSUMATORILOR

Telefonul consumatorului
0219551

Tariful către acest număr de apel va fi considerat apel cu tarif normal conform rețelei și tipului de abonament al inițiatorului
GUVERNUL ROMÂNIEI
AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU
PROTECȚIA CONSUMATORILOR

Telefonul consumatorului
0219551

Tariful către acest număr de apel va fi considerat apel cu tarif normal conform rețelei și tipului de abonament al inițiatorului
În perioada 17-22.11.2021, s-a desfășurat o amplă acțiune de control conjugată a Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, CRPC Sud Muntenia Ploiești, CRPC Centru Brașov, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, în complexul en-gros Dragonul Roșu.
Acțiunea s-a desfășurat sub coordonarea Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, la aceasta luând parte și reprezentanți ai Secției de Investigare a Crimei Economice (SICE) Ilfov.
Din cei 53 de operatori economici controlați, care activau în diverse domenii comerciale (confecții textile, jucării, cosmetice, produse electrice), până în acest moment s-au finalizat verificările la 28 dintre aceștia.
Comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, 45 amenzi contravenționale, în valoare de 274.000 lei și 7 avertismente.
Ca urmare a acestei acțiuni, au fost menținute măsurile speciale, respectiv:
– interzicerea introducerii pe piață a produselor neconforme (suspiciune de a fi contrafăcute), prin sigilarea standurilor, în cazul a 24 operatori economici, 13 dintre aceștia aflându-se deja în cercetări, pe aceeași temă, de către polițiștii de la SICE.
Dintre cele mai importante abateri constatate, menționăm:
• deficiențe de informare a consumatorilor,
• lipsa afișării certificatului de înregistrare al companiei,
• lipsa instrucțiunilor de utilizare și întreținere, precum și a informatiilor de siguranță în limba română, de pe etichete,
• lipsa declarației de conformitate a produselor,
• lipsa oferirii certificatelor de garanție pentru produse,
• lipsa afișării prețurilor
• lipsa documentelor de proveniență a mărfii comercializate
• comercializarea unor jucării notificate pe Sistemull de alertă al UE – RAPEX,
• comercializarea unor produse potențial periculoase sau contrafăcute.
“ANPC supraveghează cu atenție, în permanență,  piața pentru a se asigura că operatorii economici respectă legea, în ceea ce privește relația lor comercială ciu consumatorii. Suntem vigilenți și nu tolerăm nici o abatere. Consumatorul trebuie respectat, iar noi ne aflăm în slujba lui. ” – Mihai Culeafă, Președinte ANPC.
Sari la conținut