Bilanțul acestor campanii încheiate acum câteva zile arată următoarele:
- Au fost efectuate peste 1.250 de acțiuni de control la operatorii economici care desfășoară activități comerciale în zonă.
- Au fost aplicate circa 1100 de avertismente și 490 de amenzi, în valoare de peste 2,9 milioane de lei.
- Au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de circa 950.000 lei
- Au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de aproximativ 450.000 lei
- A fost oprită temporar prestarea serviciului în 84 de unități
- În cazul a 3 operatori economici a fost propusă închiderea temporară a unității, până la 6 luni.
- Nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor
- Lipsa actelor de proveniență a mărfii
- Lipsa autorizațiilor de funcționare
- Ne afișarea prețului produsului, a prețului/unitatea de măsură sau afișarea acestuia într-un loc greu vizibil
- Lipsa informațiilor obligatorii de pe etichetele produselor (denumirea și datele de contact ale importatorului/distribuitorului, traducerea în limba română etc. )
- Neafișarea informațiilor referitoare a alergenii pe care îi conțineau produsele sau a faptului că preparatele provin din produse decongelate
- Schimbarea stării termice a produselor din carne față de cea indicată de producător
- Utilizarea unor pubele pentru colectarea deșeurilor neacoperite
- Lipsa autorizației de funcționare pentru activitatea depusă
- Utilizarea unor aparate de măsură fără verificare metrologică sau neomologate
- Lipsa graficului de igienizare pentru saltele și șezlonguri
- Lipsa mapelor cu informații pentru turiști în spațiile de cazare
- Lipsa plaselor de protecție împotriva insectelor în spațiile de cazare
- Utilizarea unor perne și așternuturi neigienizate
- Infiltrații și vopsea scorojită pe tavane și pereți
- Absența saltelelor din unele camere de hotel
- Pavimentul camerelor și al balcoanelor deteriorat; cabina de duș, baterii de chiuvetă neigenizate, unități de aer condiționat ruginite
- Utilizarea unor ustensile de bucătărie uzate, neprofesionale
- Folosirea unor spații de depozitare sau de gătire neigienizate
- Comercializarea unor produse alimentare cu data limita de consum depașită
- Comercializarea înghețatei decongelate sau fără a avea informații referitoare la produs
- Lipsa precizărilor privind țara de origine a produselor
- Existența muștelor și lipsa dotării cu aparate împotriva insectelor, în spațiile din blocul alimentar sau cele destinate vânzării
- depozitarea băuturilor răcoritoare direct pe paviment
- Utilizarea de topping pentru diverse sortimente fără data deschiderii menționată pe etichetă și depozitate sub razele soarelui
- Lipsa informațiilor cu privire la avertismentele de folosire la jucării, a marcajului CE sau a elementelor de identificare ale importatorului/distribuitorului
- Comercializarea unor jucării interzise de UE, care fac obiectul unor alerte RAPEX
- Comercializarea unor produse fără etichete
- Lipsa informațiilor privind compoziția fibroasă a produselor textile sau a pictogramelor de pe încălțăminte
”Responsabiitatea a fost cuvântul care a caracterizat activitatea comisarilor noștri în zonele de vacanță. Mă bucur că activitatea de consiliere, prevenție, educație pe care am realizat-o, dar și măsurile mai aspre atunci când situația din teren a impus-o, totuși, au dat roade, în beneficiul consumatorilor și în spiritul respectării legii”, a declarat Claudiu Dolot, Președintele ANPC.
ANPC își continuă supravegherea atentă a pieței, după ce s-a asigurat, pe parcursul întregii veri că turiștii aflați în România pot beneficia de produse și servicii corespunzătoare și în deplină concordanță cu prevederile legii, pentru a se bucura de vacanța mult visată.