Tariful către acest număr de apel va fi considerat apel cu tarif normal conform rețelei și tipului de abonament al inițiatorului

[weglot_switcher]

Comunicat de Presă

În urma unor sesizări sosite de la consumatori, referitoare la modul în care sunt comercializate diverse produse second hand, din import, pe piața din România, echipe de control ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), coordonate de președintele instituției, Horia Constantinescu au început o amplă serie de acțiuni, pornind din Capitală.

Verificările au demonstrat existența unor importante cantități de deșeuri, în fapt, importate de Austria și Elveția, care sunt comercializate apoi, în România, ca produse second hand.

” Așa cum am mai spus, unii confundă țara noastră cu lada de gunoi a Europei. Doar că scormonitul cu care erau obișnuiți, în tomberoanele din occident, l-au mutat acasă, unde ne încarcă cu tot ceea ce aruncă expeditorii. Printre hainele aparent încă bune de purtat, vin și lucruri de care vor să scape austriecii și elvețienii. Lenjerie intimă murdară, imposibil de transmis de la unul la celălalt, din perspectiva restricțiilor de sănătate, aflate în același balot cu încălțămintea plină de noroi și alte deșeuri, ajung pe teritoriul țării noastre, unde cea mai mare parte și rămân să murdărească mediul înconjurător. Trebuie condamnată cu fermitate întreaga acțiune, pentru a transmite un mesaj puternic și celor care ne expediază murdăria lor, protejându-și doar mediul propriu” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Conform legii, aceste produse, pentru a fi comercializate ca mărfuri second hand, ar trebui să sosească în țara noastră igienizate, dezinfectate și sortate, ceea ce de fapt nu se întâmplă, în cazul baloților de obiecte identificate în depozite.
Urmând trasabilitatea acestor importuri, echipele de control au ajuns la Satu Mare, unde au fost depistate sute de tone de astfel de baloți, cărora urma să li se schimbe destinația.

La acțiunile de la București și la cele extinse din țara, participă, alături de comisarii ANPC și reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Inspectoratului General al Poliției.

Acțiunea este în desfășurare, vom reveni cu amănunte.

Bulevardul Aviatorilor nr. 72, sector 1, București

Program: Luni – Joi: 08:00 – 16:30 | Vineri: 08:00 – 14:00


Copyright © 2023 | Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

Sari la conținut