Tariful către acest număr de apel va fi considerat apel cu tarif normal conform rețelei și tipului de abonament al inițiatorului

Dezastru constatat de comisarii ANPC în căminele de vârstnici și persoane cu dizabilități din Ilfov

Echipe mixte de control ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au participat, pe data de 04.07.2023, la acțiunea comună inițiată de procurorii DIICOT, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu care au vizat trei centre rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, din județul Ilfov.

Cele trei unități au fost: Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Dependente „Casa Cora” şi Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Armonia”, din județul Ilfov și, în urma extinderii controlului, ANSVSA și ANPC au verificat și furnizorul de catering al unora dintre aceștia, Mititei La Tomiță SRL, cu sediul în București.

În urma abaterilor deosebit de grave, de la legislație, constatate în timpul descinderii, aduse la cunoștință de informările instituțiilor de control și imaginile apărute în spațiul public referitoare la situația dezastruoasă întâlnită în teren, premierul României, Marcel Ciolacu, a dispus constituirea, de îndată, a unor grupuri de lucru din care să facă parte principalele instituții cu atribuții de control, care să acționeze la nivelul fiecărui județ, pentru a verifica modul în care se desfășoară activitatea în fiecare centru de îngrijire a vârstnicilor sau persoanelor cu dizabilități, din țara noastră.

Totodată, prim-ministrul României a cerut informarea sa, în timp real, după fiecare acțiune de verificare desfășurată, la nivelul întregii țări.

În acest context, pe data de 06.07.2023, a avut loc o întâlnire între reprezentanții acestor instituții, la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, sub coordonarea căruia au fost puse la punct, în detaliu, procedurile de lucru pentru derularea acțiunilor de control. Acestea se vor efectua cu aceeași operativitate și eficiență demonstrate deja de excelenta colaborare, în teren, a celor două instituții, ANPC și ANSVSA, aflate, pentru prima data într-un demers de o asemenea anvergură.

Până în acest moment, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 47.000 lei, au dispus oprirea temporară a prestării de servicii pentru operatorii economici controlați până la remedierea deficiențelor și s-a propus închiderea definitivă a Centrului Casa Armonia.

În urma verificărilor realizate de comisarii ANPC, acum două zile, s-au constatat următoarele deficiențe:

 • folosirea unor materii prime fără elemente de identificare sau în afara datei durabilității minimale
 • depozitarea produselor alimentare alături de saltele murdare și dereriorate, cutii goale de PVC, cărucioare pentru handicapați, saci cu deșeuri etc.
 • prezența insectelor vii în spațiile de cazare
 • folosirea unui mobilier murdar cu sertare neigienizate
 • folosirea unor lenjerii cu grad avansat de uzură
 • folosirea unor saltele și perne pătate, cu urme de pete de sânge și insecte
 • folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu urme de rugină, chedere depreciate, neigienizate
 • lipsa graficului de schimbare a uleiului de gătire
 • existența pavimentului neigienizat, depreciate, cu plăci de gresie sparte, fisurate, trepte cu muchii ascuțite, tăietoare
 • lipsa informării referitoare la ingrediente, gramajele acestora, alergeni etc., în lista meniu
 • folosirea unor ustentile de bucătărie depreciate
 • nerespectarea vecinătății preparatelor, în congelatoare și frigidere
 • utilizarea unor recipiente ce nu sunt destinate reutilizării în mod repetat
 • nerespectarea temperaturii recomandate de producător pentru păstrarea produselor alimentare sau băuturilor răcoritoare
 • lipsa mijlocului de verificare a cantității omologat
 • lipsa plaselor de protecție contra insectelor.

Verificările sunt încă în curs, urmând a reveni cu detalii suplimentare, atunci când acestea se vor fi încheiat.

Bulevardul Aviatorilor nr. 72, sector 1, București

Program: Luni – Joi: 08:00 – 16:30 | Vineri: 08:00 – 14:00


Copyright © 2023 | Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

Sari la conținut